Wat haptotherapie isVoor wie het isWie ik benHoe ik werkContact opnemenAanvullende info

individuele therapie en relatietherapie 

wat haptotherapie is

Haptotherapie is een begeleidingsvorm die gebaseerd is op de haptonomie, de leer van de hapsis, wat Grieks is voor gevoel, aanraking.

gesprek - ervaringsgerichte oefeningen - aanraking

Deze therapievorm brengt mensen - opnieuw - in contact met hun lichaam en daarmee met hun gevoelens, daar waar die afgesloten geraakt zijn; zij begeleidt in het luisteren naar - en dragen van die gevoelens. Binnen haptotherapie speelt, naast het gesprek en ervaringsgerichte oefeningen, de aanraking een belangrijke rol.

ons gevoel stuurt ons handelen

Aanraken is de meest directe vorm van communicatie. In een aanraking kun je niets verhullen – het voelt goed of niet. Je kunt je erkend en bevestigd voelen in datgene wat werkelijk in je leeft. Het uitgangspunt van de therapie is dat ons gedrag en handelen wordt gestuurd door ons gevoel. Boos word je als iemand je onrecht aandoet. Verdriet is nodig om een verlies te verwerken. Mensen die niet luisteren naar hun gevoel of het niet uiten, kunnen daardoor klachten ontwikkelen. Andersom geldt, dat je door naar je lichaam te luisteren kunt ontdekken wat je dwars zit, waar je verstart of over je grenzen gaat.

balans tussen voelen, denken en doen

Uiteindelijk ga je beter voelen wat goed voor je is en ontstaat er een balans tussen voelen, denken en handelen. Dat is wat mensen kunnen ervaren bij een haptotherapeut. Ze worden zich bewust van wat ze voelen, ontdekken wat hen beweegt en komen zichzelf onder ogen.